dinsdag 23 oktober 2012

Minerale Olie

Minerale olie oftewel Paraffinum Liquidum

Minerale olie is een verzamelnaam voor de cosmetische componenten afkomstig van aardolie. Voor de onwetende consument klinkt minerale olie als een essentieel bestanddeel dat hoogstwaarschijnlijk een nuttige en voedende werking in cremes en lotions beloofd. Helaas, het tegendeel is waar. Zoals in de eerste zin al wordt uitgelegd, minerale olie is afkomstig uit aardolie. Minerale olie, meestal in de ingredientenlijst genoemd als Paraffinum Liquidum, maar dikwijls ook vermomt onder tal van andere benamingen.

Minerale olie is een sterk afsluitend ingrediƫnt, hierdoor zal vocht in de huid minder goed kunnen verdampen en sluit de huid af voor schadelijke invloeden van buitenaf. Deze twee werkingen zijn dan ook de enige positieve ten opzichte van vele negatieve bijeffecten.

Door de afsluitende werking kan minerale olie tot acne of andere huidproblemen leiden of deze verergeren.

Grootste gevaar is de zogenaamde paraffine verslaving, doordat de minerale olie aflsuit, kan de huid "lui" worden. De huid zal minder of geen huideigen vetten en olieen meer aanmaken zodat deze van binnen uit uitdroogt. Maar bij voldoende smeren zul je dit dus niet merken, waardoor je denkt dat je er goed aan doet. Een cosmetisch product met een hoog gehalte minerale olie voelt ook heerlijk aan op de huid, door het soort van zijdeachtige "plastic filmpje" wat het op de huid legt. Maar laat je dus niet in de maling nemen. Door het toevoegen van minerale olie aan een product wordt de werking van essentiele bestanddelen bijna totaal nutteloos.

Waarom wordt er in de cosmetica industrie dan zoveel gebruik gemaakt van deze minerale olie, zul je denken. Nou, omdat het een bijzonder goedkoop ingrediƫnt is ten opzichte van natuurlijke alternatieven. Minerale olie zorgt ook voor een lange houdbaarheid. Maar bovenal, de consument denkt door het aflsuitende plastic filmpje direct resultaat te boeken.

Mineralie olie kan volgens een onderzoek aan de John Hopkins University, acne, psoriasis en eczeem verergeren. In dit onderzoek is ook gebleken dat minerale olie nummer twee oorzaak is van huidveroudering. Nummer een is directe blootstelling aan zon.

http://www.natuurlijke-huidverzorging.com/minerale-olie.html